Czekolada w kuchni przepisy

Czekolada stanowi drinkiem z najbardziej widocznych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, komunikuje się ją w moc możliwościach. W niemal każdym sklepie można kupić wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Wielka jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w wyniku tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacji od tego jaki zarób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana wysoko w toku automatycznym. Po pokonaniu tych procesów stanowi ona postać sypką, którą mieni się prószem. Stanowi on budzony procesom konszowania. Do produkcji czekolady konieczne jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady wykorzystuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się także na ciepło jak a na mokro. Proces konszowania na gorąco jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji wykonywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.